Groepenkast vervangen: hoe gaat dat, wanneer is het nodig en wat zijn de kosten?

Groepenkast vervangen: hoe gaat dat, wanneer is het nodig en wat zijn de kosten?

Je meterkast is een belangrijke plek in je huis. Elektriciteit neemt een steeds grotere rol in in het dagelijkse leven: denk aan zonnepanelen, elektrische oplossingen voor gas zoals een warmtepomp of een elektrische auto. Het vervangen of uitbreiden van je groepenkast is dan een noodzakelijke aanpassing. In dit artikel geven we je volledig inzicht in jouw meterkast, zodat je goed geïnformeerd op zoek kunt naar vervanging of uitbreiding.

Voor iedereen die liever direct een oplossing heeft, hebben we de Beterkast Configurator. In 3 stappen weet jij precies welke meterkast voor jou de beste is. Ook als je geen verstand hebt van groepen bekend bent met fase 1 of fase 3 groepenkasten.

Vind nu jouw meterkast


Wat is het verschil tussen een meterkast en een groepenkast?

De meterkast is een ruimte in je gebouw. Je kunt het zien als het technische hart van je huis. De meterkast is het centrale punt waar alle technische aansluitingen samen komen: elektriciteit, aardgas, water, maar bijvoorbeeld ook je internet- en telefoonaansluiting. De groepenkast is een onderdeel van de meterkast en verdeelt elektriciteit naar aangewezen punten in het pand. Zo’n groepenkast bestaat uit veel verschillende onderdelen.Alle onderdelen samen bepalen hoeveel stroom je veilig kunt verbruiken. Heb je meer stroom nodig, dan kan het zomaar zijn dat je je groepenkast moet vervangen.

Wanneer moet ik mijn meterkast vervangen?

Er zijn drie grote redenen waarom een groepenkast vervangen moet worden. De eerste is veroudering. Ben je een oude woning aan het moderniseren? Dan is vervanging vaak onvermijdelijk. Een tweede reden is het verplaatsen van de meterkast naar een andere locatie in het huis. De laatste is een toename in elektrische voorzieningen. Denk hierbij aan:

 • Aanschaf van zonnepanelen of warmtepomp
 • Verbouwing of uitbreiding van de keuken, bijvoorbeeld door het plaatsen van een inductiekookplaat, boiler of Quooker, steamer, combi-magnetron, of extra oven
 • Aanleggen van oplaadpunt voor elektrische auto
 • Installeren van airco

Soms voldoet het ook om de bestaande groepenkast uit te breiden.


Groepenkast vervangen of uitbreiden?

Het is niet altijd nodig om de groepenkast geheel te vervangen. Er bestaan genoeg moderne groepenkasten met uitbreidingsmogelijkheden. Ook heb je soms de optie om slechts een deel van de groepenkast te vervangen. Dit is afhankelijk van bijvoorbeeld het aantal groepen, het vermogen en de hoeveelheid aardlekschakelaars dat je nodig hebt. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten over welke aansluiting de woning beschikt. Zelf geen idee wat je met je groepenkast aan moet? Geen zorgen.

Onze vakmensen denken graag met je mee.

Bij verouderde groepenkasten raden we altijd aan om de groepenkast te vervangen. Daarbij kun je kiezen voor een nieuw model met uitbreidingsmogelijkheden, om de nieuwe groepenkast extra duurzaam te maken. Daarnaast zijn moderne groepenkasten beduidend veiliger. Dat komt omdat de groepen in een moderne kast in een installatieautomaat zitten. Dit kun je beveiligen met een aardlekschakelaar, of je kunt kiezen voor een aardlekautomaat, waarbij de aardlekschakelaar en installatieautomaat al in een behuizing zitten.


Welke groepenkast moet ik kopen?

Een groepenkast kies je op basis van je stroombehoefte. Aan de hand van deze behoefte kun je inschatten hoeveel groepen je nodig hebt, hoeveel vermogen je nodig hebt (1 fase of 3 fase), hoeveel aardlekschakelaars je moet hebben en bijvoorbeeld of je een beltransformator wilt. Geen idee hoe je die keuze(s) moet maken? In drie stappen helpen wij je op weg naar jouw beste meterkast, met onze Beterkast Configurator. Vul een paar simpele vragen in en wij geven je direct passend advies.

Daarbij is het slim om niet alleen te kijken naar je huidige stroomverbruik, maar ook eventuele wensen: ben je van plan zonnepanelen te nemen, binnenkort een elektrische auto aan te schaffen of over te stappen op elektrisch kopen? Zorg dan dat je uitbreidingsmogelijkheden houdt.

Er zijn daarnaast verschillende merken groepenkasten te kiezen. Wij van Beterkast werken alleen met het topmerk Hager. Waarom wij kiezen voor Hager, lees je hier.


Hoe sluit je een groepenkast aan?

Het aansluiten van een groepenkast of installatieautomaat is een specialistische klus, waar veel kennis voor nodig is. Bij de aankoop van een groepenkast ontvang je dan ook geen handleiding. Het is aan te raden om de groepenkast door een expert te laten installeren.

De groepenkast zelf vervangen heeft een aantal risico’s tot gevolg. Als de verdeling in de kast niet juist is uitgevoerd, worden de groepen sneller overbelast, met alle gevolgen tot dien. Daarnaast is het aansluiten van een meterkast zonder de juiste kennis, erg gevaarlijk. Je loopt het risico om een elektrische schok te krijgen en dat kan tot ernstig lichamelijk letsel leiden of zelfs fataal aflopen.

Daarom worden alle meterkasten die via Beterkast worden besteld, altijd door ons geïnstalleerd. Al onze prijzen zijn all-in, dus inclusief montage door onze professionals. Wij werken enkel met vakmensen van gecertificeerde bedrijven. Bestel je bij Beterkast, dan is je nieuwe meterkast binnen een halve dag gemonteerd.


1 fase of 3 fase groepenkast, wat houdt het in?

In je zoektocht naar je nieuwe meterkast ben je het vast al tegengekomen: de 1 fase of 3 fase groepenkast. Maar wat betekent het? En welke heb je, of heb je nodig? Over het algemeen zie in je woonhuizen een 1 fase groepenkast. Dit is de minder krachtige variant van de twee en is geschikt voor de meeste woonhuizen. Een 3 fase groepenkast levert een veel groter vermogen en is geschikt voor krachtstroom.

Wat zit er in jouw meterkast? Dat kun je op twee manieren achterhalen. De eerste is het aantal kabels dat uit de groepenkast komt:

 • Bij een 1 fase groepenkast gaat er een zogenaamde nuldraad en een fasedraad naar de kast toe: dus 2 draden komen uit de groepenkast.
 • Bij een 3 fase groepenkast gaan er een nuldraad en drie fasedraden naar de kast toe: dus in totaal komen er 4 draden uit de meterkast.

Ook kun je op de meterkast zelf kijken om te achterhalen welke fase je hebt. Kijk bij de kWh meter welk vermogen de meterkast heeft.

 • Staat daar 220/230V? Dan heb je een 1 fase groepenkast.
 • Staat er 3x220/230V of 380/400V? Dan heb je een 3 fase aansluiting.

Welke fase je nieuwe kast nodig heeft, hangt af van je verbruik. Met onze Beterkast configurator hoef je zelf geen verstand te hebben van nuldraden, voltage of welk verbruik welk vermogen nodig heeft. Jij zet simpelweg een aantal vinkjes en wij geven je direct een offerte op maat.

Vind je meterkast


Hoe vervang je een groepenkast?

Het vervangen van een groepenkast of installatieautomaat is een specialistische klus, waar veel kennis voor nodig is. Bij de aankoop van een groepenkast ontvang je dan ook geen handleiding. Het is aan te raden om de groepenkast door een expert te laten installeren.

De groepenkast zelf vervangen heeft een aantal risico’s tot gevolg. Als de verdeling in de kast niet juist is uitgevoerd, worden de groepen sneller overbelast, met alle gevolgen tot dien. Daarnaast is het gevaarlijk om zonder de juiste kennis zelf de meterkast te vervangen, want je loopt het risico om een elektrische schok te krijgen en ernstig lichamelijk letsel op te lopen.

Daarom worden alle meterkasten die via Beterkast worden besteld, altijd door ons geïnstalleerd. Al onze prijzen zijn all-in, dus inclusief montage door onze professionals. Wij werken enkel met vakmensen van gecertificeerde bedrijven. Bestel je bij Beterkast, dan is je nieuwe meterkast binnen een halve dag gemonteerd.


Wat kost een nieuwe meterkast?

De kosten voor het vervangen van een groepenkast hangt af van het aantal groepen, of je een 1 fase of 3 fase aansluiting hebt en andere benodigde meterkast-onderdelen. Met onze Beterkast Configurator krijg je snel inzicht in welke meterkast het beste bij jou past en geven we je drie opties, inclusief een all-in prijs, direct in je mailbox.

Vind nu jouw meterkast


Hoe controleer ik mijn meterkast?

Het gebrek aan kennis leidt regelmatig tot onveilige situaties in de meterkast. Om je meterkast veilig te houden, kun je de volgende stappen volgen:

 • Gebruik je meterkast niet als opbergruimte voor ontvlambare materialen en zorg dat alle onderdelen van de meterkast altijd goed bereikbaar zijn
 • Laat enkel erkende installateurs aanpassingen uitvoeren op je groepenkast
 • Laat af en toe een erkende installateur langskomen voor een grondige controle
 • Test zelf minimaal 2x per jaar je aardlekschakelaar

Het wordt aangeraden om regelmatig (eens per maand en minstens tweemaal per jaar) je aardlekschakelaar of aardlekautomaat te testen.

Zo test je een Hager groepenkast:

 1. Druk de blauwe knop met de letter T op de aardlekschakelaar of aardlekautomaat in.
 2. De hendel van het component “springt” naar beneden in de positie O. Nu is het component uitgeschakeld. De achterliggende installatie is nu uitgeschakeld.
 3. Is de hendel niet naar beneden gesprongen bij het indrukken van de blauwe knop? Neem dan direct contact op met een installateur. Mogelijk is er een storing of defect.
 4. Is de aardlekschakelaar of -automaat uitgegaan, zoals bij stap 2 beschreven? Schakel deze dan nu weer in, door de hendel naar boven te plaatsen, in positie I.
 5. De aardlekschakelaar of -automaat is succesvol getest.