Veiligheid en onderhoud van je meterkast en elektrische installatie

Veiligheid en onderhoud van je meterkast en elektrische installatie

Je meterkast heeft eigenlijk niet veel onderhoud nodig. Het is belangrijk dat je de aarde- en aardlekschakelaar zelf twee keer per jaar controleert en elke 10 jaar door een vakman laat controleren, maar verder is er geen onderhoud nodig. Je kunt daarnaast wel zelf stappen ondernemen om je meterkast zo goed onderhouden en veilig mogelijk te houden. In dit artikel geven we je een aantal praktische tips.


Aardlekschakelaar testen

In de meeste moderne installaties kun je zelf je aardlekschakelaar makkelijk testen. We raden aan dit dan ook twee keer per jaar te doen. Een makkelijk moment is tegelijkertijd met het ingaan van de zomer- en wintertijd.

Beterkast werkt met Hagar groepenkasten. We leggen hier stap voor stap uit hoe je de aardlekschakelaar of aardlekautomaat kunt testen.

Daarnaast wordt het aangeraden om minstens een keer per 10 jaar de groepenkast goed na te laten kijken door een erkende installateur.


Meterkast onderhouden

Je kunt de meterkast zien als het technische hart van je woning. Het is dus belangrijk dat je deze net en goed onderhouden houdt. Op zich heeft de meterkast niet veel onderhoud nodig, maar het gebrek aan kennis kan leiden tot onveilige situaties. Om je meterkast goed georganiseerd en veilig te houden, kun je de volgende tips opvolgen:

 • Zorg ervoor dat je meterkast een aardlekschakelaar heeft en onderhoudt die zoals hierboven beschreven.
 • Gebruik je meterkast niet als opbergruimte voor ontvlambare materialen en zorg dat alle onderdelen van de meterkast altijd goed bereikbaar zijn
 • Laat enkel erkende installateurs aanpassingen uitvoeren op je groepenkast
 • Zorg dat er per groep maximaal 15 aansluitpunten (stopcontact of licht) zijn aangesloten.
 • Sluit grootverbruikers, zoals een wasmachine, droger, vaatwasser, oven of boiler, aan op een eigen groep.
 • Noteer welke groepen en daarop aangesloten ruimtes en grootgebruikers je meterkast heeft. Plak je schematische overzicht bijvoorbeeld aan de binnenkant van de meterkast.
 • Breidt een installatie niet uit met te veel losse snoeren.
 • Zorg dat de toestand van de bedrading goed is.

Verklein de kans op elektrische ongevallen

Vanuit de meterkast wordt al je elektriciteit door je huis heen verdeeld. Als de meterkast op orde is, ben je dus al een heel eind. Maar er kunnen ook ongelukken met elektriciteit gebeuren op andere plekken - bijvoorbeeld kortsluiting bij de apparatuur of als er vocht bij de elektriciteitsleiding komt. Daarom bieden we ook een aantal tips voor het voorkomen van ongelukken met elektriciteit:

 • Als je een geleidende vloer hebt, zoals een stenen vloer of tegelvloer, kies dan voor stopcontacten met randaarde of sluit je stopcontacten aan op een groep met aardlekschakelaar.
 • Sluit ook apparaten als de wasmachine, droger, koelkast, keukenmachine, computerapparatuur en föhn alleen aan op stopcontacten met randaarde: die beschermen tegen stroomstoten en brandgevaar. Kom je geaarde stopcontacten tekort, laat deze dan aanleggen door een vakkundig installateur.
 • Heb je lasdozen onder de badkamervloer? Zorg ervoor dat ze bereikbaar blijven, als je bijvoorbeeld je vloer vervangt. De lasdozen moeten ten allen tijde bereikbaar blijven in het geval van lekkages.
 • Bij tekort aan stopcontacten, laat je een professional meer stopcontacten aanleggen. Extra stopcontacten door middel van stekkerdozen of verlengsnoeren kunnen zorgen voor “spoelvorming”, waardoor mogelijk brand kan ontstaan.
 • Heeft je elektrische apparaat ventilatieopeningen? Denk aan een oven, computer of koelkast. Zorg ervoor dat deze onbedekt blijven en het apparaat genoeg vrije ruimte heeft om oververhitting te voorkomen.
 • Plaats rookmelders in je woning.

Schakel hulp in bij twijfel

Met deze tips, zorg je voor minimale kans op elektrische problemen. Die kunnen namelijk vonkvorming en zelfs brand tot gevolg hebben. Ben je niet zeker of jouw elektrische installatie en/of meterkast op dit moment voldoet aan de veiligheidsvoorschriften? Schakel dan een professional in. Onze vakmensen voorzien je graag van advies op maat.

Houd je woning veilig